top of page

Φωτογραφικά ποιοτικά Κριτήρια με σκοπό την άδικη αναδιανομή των χρημάτων του Έλληνα φορολογούμενου



Αθήνα, 06/10/2023

Αρ. Πρ.: 21


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Με την υπ’αριθμ. 1280/15-3-2023 Απόφαση του Υπουργού Υγείας κου Αθ. Πλεύρη θεσπίστηκαν κριτήριαποιότητας γιατην εφαρμογή αναγκαστικής έκπτωσης (rebate) στα ΚέντραΑποθεραπείας καιΑποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας. Από την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης και μετά, το μοναδικό θεσμικό Όργανο που εκπροσωπεί τα Κέντρα Αποκατάστασης στη χώρα μας έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να καταδείξει τις αστοχίες, τα λάθη ή σε πολλές περιπτώσεις το φωτογραφικό περιεχόμενο αυτής, αφού ουδέποτε κλήθηκε να συμμετέχει σε ένα γόνιμο διάλογο πριν την έκδοσή της.


Συγκεκριμένα:

Α. Έχει κατατεθεί αίτηση ακυρώσεως της Υπουργικής απόφασης στο ΣΤΕ.

Β. Έχουν σταλεί επιστολές στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ χωρίς καμία απάντηση

Γ. Έχει ζητηθεί συνάντηση με τη διορισμένη ηγεσία του οργανισμού, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Δ. Έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση με το νέο Υπουργό Υγείας κο Μιχ. Χρυσοχοίδη.


Η Υπουργική απόφαση περιέχει ατεκμηρίωτα κριτήρια «ποιότητας» περιληπτική ανάλυση των οποίων επισυνάπτεται.


Ενδεικτικά:

1. Θέτει ως κριτήρια ποιότητας προδιαγραφές που ήδη είναι αναγκαίες για την άδεια λειτουργίας των ΚΑΑ (λευκά ταξί!!!!, Χώρος Αυξημένης Φροντίδας) 2. Επιβάλλει περιοριστικά και φωτογραφικά συγκεκριμένη ρομποτική τεχνολογία , αλλά και ανύπαρκτες ιατρικές πράξεις (FES). 3. Απαγορεύει τις συμβάσεις out-sourcing με διαπιστευμένα διαγνωστικά εργαστήρια που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ.

4. Αντιμετωπίζει το ανθρώπινο δυναμικό (ιατρούς φυσιοθεραπευτές κλπ.) με δεκαδικούς αριθμούς κάτι που κάνει εκτός των άλλων αδύνατη την μέτρηση (πχ 1 έως 1,1 φυσίατροι βαθμολογούνται με 2 βαθμούς, 1,1 έως 1,5 φυσίατροι 4 βαθμούς κ.ο.κ.) 5. Περιφρονεί τη σημασία του εξειδικευμένου προσωπικού για τα κέντρα αποκατάστασης (πχ. εργοθεραπευτές) 6. Επιβάλλει κριτήρια για την αντιμετώπιση λοιμώξεων αυστηρότερα και από αυτά των νοσοκομείων (συμπληρωματική βαθμολόγηση της ύπαρξης λοιμωξιολόγου με την ιδιότητα του courier).


- Στις 17-8-2023 ζητήσαμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να παρέμβει στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ούτως ώστε να μπορέσουμε να καταθέσουμε τις απόψεις μας. Ο Υπουργός ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας.

- Στις 23-8-2023 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ αφού πρώτα κατατέθηκε από την πλευρά μας πλήρες και τεκμηριωμένο επιστημονικά σύνολο προτάσεων. Μετά την ολοκλήρωση της επίσημης σύσκεψης ανακοινώθηκαν πρακτικά όπου αναδεικνύεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το δίκαιο των αιτημάτων μας.

- Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προβαίνει σε συνεχόμενες παρατάσεις της εφαρμογής της Υπουργικής απόφασης χωρίς να εξετάζει τίποτα από τα παραπάνω. Ανακοινώνει παράνομες και εκβιαστικές προθεσμίες χωρίς να ακούσει αυτούς που καλούνται να υποστούν τις συνέπειες της άδικης διάταξη.


Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τις υπηρεσίες που παρέχουν τα Κέντρα Αποκατάστασης μέσα από ένα συγκεκριμένο κλειστό προϋπολογισμό. Έτσι, κι ενώ τα ελεγκτικά του όργανα εγκρίνουν τις δαπάνες, μονομερώς επιβάλει τελικό συνολικό κούρεμα που σήμερα ξεπερνάει το 30% (claw-back & rebate).


Με την Υπουργική απόφαση περί των «ποιοτικών κριτηρίων» επιβάλλεται νέο κούρεμα που κυμαίνεται από 10 έως 40%.

Γίνεται λοιπόν απολύτως κατανοητό πως μία φωτογραφική διάταξη ποιοτικών κριτηρίων μπορεί να αυξήσει το κούρεμα στους «μη ποιοτικούς» και να το φτάσει στα επίπεδα του 75%. Φυσικά το περίσσευμα του προϋπολογισμού θα μοιραστεί στους «φωτογραφικά ποιοτικούς».


Είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση βέβαιο ότι τα περισσότερα από τα 26 Κέντρα Αποκατάστασης δυναμικότητας 2500 κλινών που νοσηλεύουν χιλιάδες συμπολίτες μας με κινητικά και όχι μόνο προβλήματα σε όλη τη χώρα θα καταρρεύσουν, με τις μονάδες που σχεδόν άγγιξαν την καταστροφή στο Βόλο και στα Τρίκαλα στις πρόσφατες πλημμύρες να προπορεύονται στο χρόνο κατάρρευσης.


Τα μέλη της ένωσης μας παραμένουν προσηλωμένα στην παροχή βέλτιστων υπηρεσιών μέσα σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες (claw-back, covid, σύμβαση του 2012, αναχρονιστικός ΕΚΠΥ, άδικες πειθαρχικές διώξεις κλπ.). Η εφαρμογή ενός ξεκάθαρου πλαισίου συνεργασίας αποτελεί μονόδρομο. Έχουμε αποδείξει το γεγονός ότι διαθέτουμε την εμπειρία να συνεισφέρουμε στην κατάρτιση βέλτιστων ποιοτικών κριτηρίων Αντικειμενικών και Εφαρμόσιμων.


Με μοναδικό σκοπό και στόχο την εξυπηρέτηση του πάσχοντα συνανθρώπου μας, απευθύνουμε έκκληση στον κο Πρωθυπουργό και στον κο Υπουργό Υγείας όπως δώσουν ένα τέλος σε αυτή την πολύμηνη ομηρία χιλιάδων εργαζόμενων και ασφαλισμένων ασθενών, τροποποιώντας την υφιστάμενη απόφαση και εφαρμόζοντας ένα δίκαιο σύστημα ποιοτικής αξιολόγησης μέσα από επιστημονικά τεκμηριωμένη μεθοδολογία.


Η ΕΚΑΕ

Η Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος (ΕΚΑΕ) αποτελεί τον μοναδικό θεσμικό εκπρόσωπο των Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας στην Ελλάδα (ΚΑΑ). Τα είκοσι έξι (26) μέλη της ΕΚΑΕ συνιστούν ένα ευρύ δίκτυο, σύγχρονων και άρτια εξοπλισμένων ΚΑΑ, με σημαντική συμβολή τόσο στην εθνική, όσο και στις τοπικές οικονομίες. Βασικός στόχος της ΕΚΑΕ είναι η προαγωγή της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΦΙΑπ) στην Ελλάδα και η διαρκής αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Τα ΚΑΑ στην Ελλάδα

Καλύπτοντας το συντριπτικό ποσοστό των εθνικών αναγκών σε υπηρεσίες Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, τα ιδιωτικά Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας συνεισφέρουν ουσιαστικά σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Η ισότιμη επανένταξη των πασχόντων στο κοινωνικό σύνολο και στην αγορά εργασίας, η αποσυμφόρηση των Δημόσιων Νοσοκομείων, η αποτροπή δαπανών νοσηλείας στο εξωτερικό και η συντήρηση 5.000 θέσεων εργασίας, αποτελούν μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη της λειτουργίας τους.

Comments


bottom of page