ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Η Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος (ΕΚΑΕ) αποτελεί τον θεσμικό εκπρόσωπο των Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης στην Ελλάδα (ΚΑ-Α). Ξεκίνησε την δραστηριότητά της το έτος 2014 ως Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία και στη συνέχεια ως Σωματείο, καταχωρημένο στο Πρωτοδικείο Αθηνών με Α.Μ. 33093. Τα είκοσι πέντε (25) μέλη της ΕΚΑΕ που διαθέτουν πάνω από 2.500 ενεργές κλίνες νοσηλείας και παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας, Ημερήσιας Νοσηλείας και Ημερήσιας Φροντίδας, συνιστούν ένα ευρύ δίκτυο, σύγχρονων και άρτια εξοπλισμένων ΚΑ-Α, με σημαντική συμβολή τόσο στην εθνική, όσο και στις τοπικές οικονομίες.
Σκοπός του Σωματείου:
Ο σκοπός της ΕΚΑΕ συνίσταται στην προβολή του θεσμού της Αποκατάστασης και των θεμάτων που την αφορούν, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, σε επιστημονικό, κοινωνικό και επιχειρηματικό επίπεδο. Απώτερος στόχος είναι η προαγωγή της Αποκατάστασης στην
Ελλάδα και στο Εξωτερικό και η διαρκής αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πάσχοντες συμπολίτες συνανθρώπους μας.
Ο σκοπός της ΕΚΑΕ υλοποιείται μέσα από σειρά δράσεων,που αφορούν:
-
Την ενημέρωση της κοινής γνώμης για θέματα που άπτονται της Αποκατάστασης.
-
Την ανάπτυξη, διεύρυνση και βελτίωση της Ελληνικής Νομοθεσίας που αφορά την Υγεία και Αποκατάσταση
-
Τη συνεργασία με φορείς και οργανισμούς της Ελλάδος, αλλά και με αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού, για την προετοιμασία, εκπόνηση και υλοποίηση:
-
Κοινών προτάσεων αντιμετώπισης θεμάτων ειδικού ή γενικού ενδιαφέροντος που αφορούν την αποκατάσταση,
-
Την εκπόνηση μελετών και ερευνητικών / και επιστημονικών έργων
αλλά και για την αξιοποίηση διακρατικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων που σχετίζονται με την αποκατάσταση.
Τα Κέντρα Αποκατάστασης στην Ελλάδα
Καλύπτοντας το συντριπτικό ποσοστό των εθνικών αναγκών σε υπηρεσίες Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, τα ιδιωτικά Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας συνεισφέρουν ουσιαστικά σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Η ισότιμη επανένταξη των πασχόντων στο κοινωνικό σύνολο και στην αγορά εργασίας, η αποσυμφόρηση των Δημόσιων Νοσοκομείων, η αποτροπή δαπανών νοσηλείας στο εξωτερικό και η συντήρηση 5.000 θέσεων εργασίας, αποτελούν μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη της λειτουργίας τους.
Υπηρεσίες που παρέχουν τα Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας
Στα Κέντρα Αποκατάστασης παρέχονται εξειδικευμένες θεραπευτικές υπηρεσίες, όπως φυσικοθεραπεία, υδροθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, ψυχολογική υποστήριξη, ειδικές θεραπείες σε θεραπευτική πισίνα, θεραπευτική άσκηση, μέσα από εξατομικευμένα θεραπευτικά προγράμματα που σχεδιάζονται και αξιολογούνται μέσα από τις τακτικές συνεδριάσεις της Ομάδας Αποκατάστασης.
Οι υπηρεσίες των Κέντρων Κλειστής Νοσηλείας, Ημερήσιας Νοσηλείας και Ημερήσιας Φροντίδας παρέχονται από την Ομάδα Αποκατάστασης, που απαρτίζεται από εξειδικευμένο ιατρικό, θεραπευτικό και νοσηλευτικό προσωπικό και έχει την ευθύνη της αξιολόγησης του ασθενούς, της κατάρτισης εξατομικευμένου πλάνου αποκατάστασής του, της υλοποίησης και της παροχής των κατάλληλων υπηρεσιών, για τις ανάγκες του.
Συντονιστής της Ομάδας Αποκατάστασης είναι ο Ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.
Με τις συντονισμένες ενέργειές της η Ομάδα Αποκατάστασης επιτυγχάνει καλύτερα αποτελέσματα από οποιαδήποτε μεμονωμένη ιατρική ή θεραπευτική παρέμβαση. Βελτιώνοντας το λειτουργικό έλλειμα του ασθενούς και υλοποιώντας το σύνολο των θεραπευτικών παρεμβάσεων με βάση τις ανάγκες του, ενισχύουν την αυτοπεποίθησή του, αυξάνουν την ανεξαρτησία του, μέσα από την επανεκπαίδευσή του στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, υποστηρίζουν το οικογενειακό περιβάλλον του, συμβάλλουν στην κοινωνική και επαγγελματική του επανένταξη και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του.
Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στην Ομάδα Αποκατάστασης είναι εξειδικευμένοι επιστήμονες υπηρεσιών υγείας και αποκατάστασης: φυσίατρος, ιατροί, διαφόρων ειδικοτήτων (ενδεικτικά, νευρολόγος, παθολόγος, πνευμονολόγος, καρδιολόγος, ορθοπεδικός), φυσιοθεραπευτής, εργοθεραπευτής, λογοθεραπευτής, κλινικός ψυχολόγος, νευροψυχολόγος, νοσηλευτής, διαιτολόγος, κοινωνικός λειτουργός).
Συνεπώς, η αποκατάσταση μέσα σε οργανωμένες Δομές που προορίζονται και λειτουργούν για αυτό τον σκοπό, που εκτός από το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό υποστηρίζεται και από προηγμένο εξοπλισμό και τεχνολογία, είναι πολύ σημαντική, γιατί ελαχιστοποιεί την απώλεια της λειτουργικότητας και μειώνει τον χρόνο και το κόστος νοσηλείας.
Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και ο χρόνος: Όσο πιο γρήγορα ξεκινά η αποκατάσταση, τόσο αποτελεσματικότερη καθίσταται η αντιμετώπιση των λειτουργικών ελλειμάτων του ασθενούς.
Κάλυψη των Υπηρεσιών Αποκατάστασης απο τον ΕΟΠΥΥ
Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει τις υπηρεσίες Αποκατάστασης Κλειστής και Ημερήσιας Νοσηλείας σε συμβεβλημένα Κέντρα Αποκατάστασης με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως αυτές προκύπτουν από τον ΕΚΠΥ, (άρθρα 43 και 44).
Όλα τα Κέντρα Αποκατάστασης, μέλη της ΕΚΑΕ, είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες Αποκατάστασης Κλειστής και Ημερήσιας Νοσηλείας.
Σύμφωνα με το ΠΔ 187/2005, η αποζημίωση του ημερήσιου ειδικού νοσηλίου ανέρχεται σε 150 ΕΥΡΩ για την Κλειστή Νοσηλεία και 70 ΕΥΡΩ για την Ημερήσια Νοσηλεία.
Με βάση την ισχύουσα σύμβαση Ημερήσιας Νοσηλείας, για τις ορθοπεδικές παθήσεις και παθήσεις που απαιτούν έως τρεις διαφορετικές θεραπευτικές παρεμβάσεις, η αποζημίωση του ημερήσιου ειδικού νοσηλίου ανέρχεται στα 35 ΕΥΡΩ.
Οι τιμές αυτές είναι «ονομαστικές». Στην πραγματικότητα, με το rebate. το clawback και τις λοιπές παρακρατήσεις, το ειδικό νοσήλιο που εισπράττουν τα συμβεβλημένα Κέντρα Αποκατάστασης, σε κάθε περίπτωση μπορεί να μειώνεται ακόμα και σε ποσοστό πάνω από 50%.
Μύθοι και Πραγματικότητα για τα Κέντρα Αποκατάστασης
ΜΥΘΟΣ: ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Τα Κέντρα Αποκατάστασης διέπονται από αυτοτελές νομικό πλαίσιο.
Είναι προνοιακοί φορείς, που παρέχουν υπηρεσίες αποκατάστασης σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς ασθενείς, που έχουν ανάγκη φυσικής αποκατάστασης και πάσχουν από παθήσεις του μυϊκού, νευρικού, κυκλοφοριακού, ερειστικού, αναπνευστικού συστήματος, καθώς και από νοητική αναπηρία, χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα μέσα και τις μεθόδους της ιατρικής αποκατάστασης, με στόχο τη βελτίωση του λειτουργικού τους ελλείματος και την κοινωνική τους επανένταξη. Προς επίτευξη του σκοπού τους, πέραν του φυσιάτρου, δύνανται να χρησιμοποιούν επικουρικά και άλλους ιατρούς, άλλων ειδικοτήτων, στοχεύοντας στην σταθερή σταθερή κλινική εικόνα ενός ασθενούς, που προφανώς αυξάνει το προσδόκιμο αποκατάστασης. Όμως δεν υποκαθιστούν τα νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες, σύμφωνα με τη δική τους νομοθεσία, συνιστούν υγειονομικές μονάδες που παρέχουν αμιγώς υπηρεσίες υγείας σε ασθενείς εσωτερικούς ή εξωτερικούς, σύμφωνα με τις παραδεδεγμένες αρχές της ιατρικής επιστήμης και ως εκ τούτου διαθέτουν ειδική υποδομή και εξοπλισμό (χειρουργεία, μονάδες εντατικής νοσηλείας) προς το σκοπό αυτό.
ΜΥΘΟΣ: ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΑ
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Το νομικό πλαίσιο των Κέντρων Αποκατάστασης είναι αυτοτελές και δεν έχει καμία σχέση με το νομικό πλαίσιο των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων. Οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων φροντίζουν ηλικιωμένα άτομα (εξυπηρετούμενα ή μη) ενώ τα Κέντρα Αποκατάστασης παρέχουν υπηρεσίες υγείας και νοσηλείας σε ασθενείς κάθε ηλικίας, εσωτερικούς ή εξωτερικούς, που έχουν ανάγκη φυσικής αποκατάστασης και πάσχουν από παθήσεις του μυϊκού, νευρικού, κυκλοφοριακού, ερειστικού, αναπνευστικού συστήματος, καθώς και από νοητική αναπηρία, χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα μέσα και τις μεθόδους της ιατρικής αποκατάστασης, με στόχο τη βελτίωση του λειτουργικού τους ελλείματος και την κοινωνική τους επανένταξη.
ΜΥΘΟΣ: ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΑ.
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Τα Κέντρα Αποκατάστασης Κλειστής και Ημερήσιας Νοσηλείας όντως διαθέτουν αδειοδοτημένα Εργαστήρια Φυσιοθεραπείας, και μάλιστα προηγμένα. Διαθέτουν όμως και αδειοδοτημένα Εργαστήρια Εργοθεραπείας, Λογοθεραπείας, Ψυχολογικής Υποστήριξης (Κλινική Ψυχολογία – Νευροψυχολογία), με προηγμένο εξοπλισμό και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό το οποίο, συντονισμένα και από κοινού, υπό την επίβλεψη του φυσιάτρου, αξιολογεί, σχεδιάζει και υλοποιεί εξατομικευμένα προγράμματα Αποκατάστασης με στόχο τη λειτουργική ανεξαρτησία του ασθενούς.
Αλλά, ακόμα και αν ασθενής επιλέξει Κέντρο Αποκατάστασης για μεμονωμένες θεραπείες από το ανωτέρω φάσμα θεραπειών, αυτές θα πραγματοποιηθούν υπό την επίβλεψη του φυσιάτρου, με στόχο να επιφέρουν το βέλτιστο αποτέλεσμα.
ΜΥΘΟΣ: ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΒΑΡΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ.
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Κάθε ασθενής με μόνιμη ή παροδική ανικανότητα μπορεί να επωφεληθεί από τις Υπηρεσίες των Κέντρων Αποκατάστασης. Με το εξειδικευμένο προσωπικό και τον σύγχρονο εξοπλισμό τους, τα Κέντρα Αποκατάστασης μπορούν να αντιμετωπίσουν τα, μόνιμα ή παροδικά, κινητικά και λειτουργικά ελλείματα που προέρχονται, από συμπτώματα, όπως οσφυαλγία, μέχρι πολύ σοβαρές παθήσεις, όπως ένα βαρύ αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Είναι σημαντικό όμως, ο ασθενής να έχει προσδόκιμο αποκατάστασης, στοιχείο το οποίο αξιολογείται από τον Φυσίατρο και την Ομάδα Αποκατάστασης. Το στοιχείο αυτό άλλωστε διακρίνει τα Κέντρα Αποκατάστασης από τις Δομές Χρονίως Πασχόντων, όπου φιλοξενούνται επ’ αόριστον ασθενείς που δεν επιδέχονται καμία βελτίωση της κλινικής τους εικόνας, και συνεπώς, ούτε προσδόκιμο αποκατάστασης.
ΜΥΘΟΣ: ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ.
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Τα Κέντρα Αποκατάστασης μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες αποκατάστασης όχι μόνον σε ενήλικες, αλλά και σε παιδιά.
Επιπλέον, επειδή εξ ορισμού διαθέτουν το κατάλληλο υποστηρικτικό περιβάλλον και τους ειδικούς επιστήμονες, μπορούν να παρέχουν και υπηρεσίες ειδικής αγωγής σε παιδιά.